Stel: u wilt een website opzetten. Een van de eerste zaken die u moet regelen is het registreren van een domeinnaam. Het is tenslotte wel zo prettig als uw website een makkelijk vindbaar adres heeft op internet. Vervolgens dient de site te worden vormgegeven. U gaat op zoek naar een webdesigner die een site-ontwerp kan maken dat precies aan uw wensen voldoet. Op het moment dat het ontwerp klaar is heeft u een mooie website, een bijpassende domeinnaam en een reeks e-mailadressen. Eigenlijk moet er nog maar één ding gebeuren: de site dient online te worden gezet, zodat internetgebruikers hem ook echt kunnen bezoeken.
Uw site op het web.
Websites worden pas toegankelijk via internet als ze ergens zijn opgeslagen. Vergelijk het bijvoorbeeld met een bestand op uw eigen PC. Wanneer u een brief schrijft in Microsoft Word moet u deze opslaan om hem later nog eens na te kunnen lezen. Met een website werkt het precies hetzelfde. Alleen wordt een site meestal niet opgeslagen op uw eigen PC, maar op de server van een gespecialiseerd bedrijf dat webruimte aanbiedt. Zo’n bedrijf wordt een webhost of hostingprovider genoemd.
Hosting in de praktijk.
Het Engelse woord ‘host’ betekent letterlijk gastheer. Een treffende term, want een hostingbedrijf biedt webaccomodatie aan bedrijven en particulieren die zich op het internet willen presenteren.
U vraagt zich misschien af waarom u gebruik zou moeten maken van de diensten van een hostingprovider. U hebt tenslotte al een eigen PC met internetverbinding. Kunnen de bezoekers van uw website daar niet gewoon gebruik van maken?
De beperkingen van zelf hosten.
Om een website vanaf uw eigen PC te kunnen hosten is nogal wat nodig. Uw computer zal 24 uur per dag, 7 dagen per week aan moeten staan. Daarnaast zult u waarschijnlijk een nieuwe internetverbinding moeten aanvragen. De meest gangbare internet-verbindingen zijn namelijk niet geschikt voor het ontvangen van sitebezoekers, omdat ze daarvoor onvoldoende capaciteit hebben. U zult uw huidige abonnement dus moeten opwaarderen. En daar hangt een stevig prijskaartje aan. Tenslotte zult u uw PC goed moeten beveiligen. Als u dat niet doet kunnen kwaadwillende bezoekers meer bekijken dan alleen uw site.
Het gemak van een hostingprovider.
Omdat hostingbedrijven talloze websites tegelijkertijd in de lucht houden, kunnen de kosten voor beveiliging en internetverbindingen worden gedeeld. Als u gebruikt maakt van een hostingservice krijgt u dus meer zekerheid voor minder geld. Veel hostingproviders bieden daarnaast aparte softwareprogramma’s aan die het beheer van een website vergemakkelijken. Bedrijven kunnen vaak rekenen op maatwerkoplossingen. Zo kunnen bedrijfssites die grote aantallen bezoekers trekken door de hostingprovider op een aparte server worden gezet.
Als u uw website laat hosten bent u er zeker van dat deze voor uw bezoekers goed bereikbaar blijft. Bovendien worden de servers van een hostingprovider goed beveiligd. Ze staan meestal opgesteld in een gecontroleerde omgeving, waar onder meer de temperatuur nauwlettend in de gaten wordt gehouden.
Tenslotte is er binnen de organisatie van de hostingprovider technische know how aanwezig. Mocht er zich onverhoopt een storing voordoen, dan kan het probleem meestal snel worden opgelost. Voor veel bedrijven die een site laten hosten is dit een belangrijk gegeven; zij hoeven niet zelf de technische kennis in huis te halen die nodig is om over een bedrijfszekere website te kunnen beschikken.